Bastion – Game of the Week(end)


 

  Με τα humble bundles, τα groupees και όλα τα μονόευρα πακέτα που βγαίνουν κατα καιρούς, έχω καταλήξει με μία τεράστια βιβλιοθήκη απο παιχνίδια που δεν έχω αγγίξει ποτέ. Αποφάσισα λοιπόν σιγά σιγά να αρχίσω να μειώνω το backlog αυτών των παιχνιδιών και να βάζω ακόμα περισσότερα παιχνίδια στη λίστα των τερματισμένων.

  Επιλογή μου για αυτό το ΣΚ είναι το Bastion. Είχα ακούσει πολύ καλά λόγια, απο κόσμο που εκτιμώ την άποψη του, οπότε αποφάσισα να του ρίξω μια ματιά.

  Το Bastion είναι ένα πανέμορφο οπτικό αριστούργημα που συνοδεύεται απο ένα αξιοπρεπέστατο gameplay. Πρόκειται για ένα action/RPG με ισομετρική απεικόνιση και πρωταγωνιστή τον “The Kid” που λαμβάνει χώρα στον κόσμο του Bastion.

  Τα γραφικά είναι στη λογική του Braid(αγαπημένο) και δίνουν την αίσθηση του handmade storybook. Δεν υπάρχουν λόγια για το art design και τη λεπτομέρεια που έχει μπεί στη δημιουργία των γραφικών. Όλη η εμπειρία είναι σαν μια interactive ιστορία που ξεδιπλώνεται μπροστά μας και μας καθηλώνει καθ’όλη τη (μικρή σχετικά) διάρκεια του παιχνιδιού.

  Ο πρωταγωνιστής μας μετά απο μια ολική καταστροφή (The calamity) καταφεύγει στο bastion όπου υποτίθεται οτι πρέπει να πάει ο οποιοσδήποτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εκεί συναντάει κάποιους ακόμα επιζήσαντες και μαζεύοντας shards απο τον παλιό κόσμο προσπαθεί να βρεί το δρόμο του και να επαναφέρει την ισορροπία. Δεν θα πώ περισσότερα για το story για να αποφύγω πιθανά spoilers.

  Ο ήχος μαζί με τα γραφικά είναι απο τα highlights του τίτλου. Νούμερο ένα στοιχείο είναι ο αφηγητής που είναι και το 70% της αξίας του game. Ανα τον κόσμο οι reviewers, με το δίκιο τους, έχουν εξυμνήσει την τρομερή αφήγηση που είναι “δίπλα μας” καθ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. O “Stranger” εξηγεί το κάθε μας βήμα, μας τρολάρει αν αυτιζόμαστε και στουκάρουμε σε κάποια σημεία και γενικά είναι μια πάρα πολύ ωραία παρέα για όσο διαρκεί το παιχνίδι. Το soundtrack για τα fights συνοδεύει αψεγάδιαστα το game και μαζί με την αφήγηση συμβάλλει σε μία μοναδική gaming εμπειρία. Προσωπικό αγαπημένο είναι το παρακάτω:

  Υπάρχει μία κεντρική “neutral” περιοχή όπου με την πάροδο του παιχνιδιού και χρησιμοποιώντας shards (που είναι το κύριο objective του παιχνιδιού) χτίζουμε forges, shops, και γενικά κτίρια που μας βοηθάνε στο να αναβαθμίσουμε τις δυνάμεις και τα όπλα μας. Το currency του παιχνιδιού είναι  τα fragments που βρίσκονται διάσπαρτα στον κόσμο ενώ υπάρχουν και διάφορα collectibles που είτε δίνουν έξτρα δυνάμεις είτε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για weapon upgrades.

  Η δυσκολία του παιχνιδιού είναι μέτρια και το gameplay σχετικά βασικό. Δυο όπλα(τα οποία μπορούμε να τα αλλάξουμε στο bastion ανάμεσα στις πίστες), shield, healing pots και ένα power up είναι ο,τι έχουμε στη διάθεση μας για να προχωρήσουμε στο παιχνίδι. Η πίστα εμφανίζεται παρωδικά και τα κομμάτια της “πέφτουν” απο τον ουρανό δημιουργώντας ενδιαφέροντα στοιχεία για το gameplay και έναν μοναδικό αέρα στο παιχνίδι.

  Δεδομένου οτι είναι ένα παιχνίδι που μπορούμε να αποκτήσουμε με πολύ λιγότερο απο ένα ευρώ (σε πακέτο), όχι απλά αξίζει τα λεφτά του αλλα είναι και must play για τις 6-8 συνολικά ώρες παιχνιδιού που μας προσφέρει. Είναι διαθέσιμο για windows/mac/ios/linux/xboxlive. Εγώ δοκίμασα τη steam/windows έκδοση του παιχνιδιού αλλα νομίζω οτι η εμπειρία θα ήταν πολύ πιο smooth αν έπαιζα με χειριστήριο στο xbox ή άν έστω έπαιζα με controller στο pc.

  Πραγματικά το προτείνω ανεπιφύλακτα μιας και είναι ένας εύκολοχώνευτος τίτλος που έχει βασικά στοιχεία απο πολλά είδη και τα γραφικά του και η μουσική του μπορούν να το κάνουν ένα πολύ ευχάριστο ταξίδι για οποιονδήποτε. Ιδανικό για ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο.

Comments

comments