Batman – Arkham Origins. Το πρώτο playthrough


 

   Αν και το backlog με τα “have to play” παιχνίδια είχε εντελώς διαφορετική σειρά, ο συνδυασμός τριημέρου και κυκλοφορίας του Batman – Arkham Origins στις 25/10, με προκάλεσε να κάνω μια παρακαμψούλα για να το τερματίσω. Tο main story βγήκε σε περίπου 8-9 ώρες και επενδύθηκαν και άλλες 3-4 για τα villain challenges, οπότε έχω μια καλή ιδέα για το παιχνίδι. Δεν δοκίμασα όμως το NG+ και το I am the night mode. Το παρακάτω φυσικά δεν αποτελεί review, αλλα σκόρπιες σκέψεις με το που τερμάτισα το παιχνίδι.

  Ξεκινώντας, μου έδωσε την αίσθηση expansion του Arkham city. Ο «αέρας» του παιχνιδιού και τα γραφικά είναι τόσο ίδια που δεν καταλαβαίνεις εύκολα οτί παίζεις νέο παιχνίδι. Αν λάβουμε υπόψη οτι χρησιμοποιεί και κάποια ίδια parts της gotham είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει κάποιος το παλιό και το νέο. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό, μιας και το Arkham City ήταν απο τους κορυφαίους τίτλους για την περσινή χρονιά, αλλα νομίζω οτι το παρακάνανε με το laziness. Πέρα απο κάποια καινούρια gadgets και 2-3 αλλαγές στο free flow fighting system(evades κατα βάση) δεν έχει τίποτα άλλο άξιο αναφοράς.

  Για όποιον έχει ήδη παίξει το asylum ή το city δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να πώ. Ίδια όλα με ένα νέο story το οποίο είναι και ο μόνος λόγος για να αγοράσει κανείς το παιχνίδι. Όλο το thrill του να γυρνάς απο δω και απο κεί με το batclaw έχει φύγει απο τους προηγούμενους τίτλους οπότε τώρα ένιωσα σε πολλά σημεία οτι «φαρμάρω» τον δρόμο μου για το story. Mobs, mobs, mobs, bossfight, cutscene, βολτούλα μέχρι το επόμενο part και ξανά μανά. Άντε να βγήκα και λίγο εκτός δρόμου για κάνα collectible αλλα ο ρυθμός του παιχνιδιού παραήταν μονότονος. Έχει βέβαια και κάποια ψυχωτικά parts που δίνουν ένα χαρακτήρα σε ορισμένα επίπεδα αλλα γενικά meh. Ακόμα και το story φαίνεται πρόχειρο και γραμμικό και το xmas theme είναι εκτός εποχής. Θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες αλλα φοβάμαι τα spoilers. 

  Μάλλον είναι οτί καλοέμαθα και περίμενα κάτι φοβερό και τρομερό και αυτό δε με κάνει ιδιαίτερα δίκαιο. Για να το θέσω αλλιώς, αν δεν είχα παίξει κανένα απο τα προηγούμενα παιχνίδια θα έιχα κατενθουσιαστεί και θα έλεγα για 8/10 τίτλους κτλ. Τώρα όμως, δυστυχώς, δε μπορώ να είμαι αντικειμενικός και να μιλήσω καθαρά για το παιχνίδι καθαυτό μιας και θέλει δε θέλει έχει το βαρύ legacy των δύο προηγούμενων installments.

  Το μεγαλύτερο μου παράπονο είναι η μονοτονία στα επίπεδα. Εσωτερικά κτιρίων και έξω κόσμος είναι τουλάχιστον βαρετά απο κάποιο σημείο και μετά. Ίδια πράγματα, χιόνια, ερημιά, ίδια κτίρια, ίδια παλλέτα χρωμάτων, ίδιοι εχθροί, ίδια στημένα σκηνικά για stealthkills, ίδια όλα. Ελάχιστα σημεία στο παιχνίδι έχουν ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Αν εξαιρέσεις τα movielike cutscenes που συνοδεύουν το story και κάποια πρωτότυπα boss fights, όλα τα υπόλοιπα απο άποψη γραφικών είναι βαρετά και μονόχνοτα. Ίσως και να φταίει το Tomb Raider που άλλαζε περιβάλλον κάθε 15 λεπτά και καλοέμαθα. Καμία διαφορετικότητα. Οκ το καταλάβαμε είσαι dark παιχνίδι με “one night to kill the bat” αλλα και το asylum ήταν dark χωρίς να είναι τόσο “αισθητικά” γραμμικό.

  Τα 60 ευρώ του, στα ελληνικά μαγαζιά δεν ξέρω αν μπορώ να τα δικαιολογήσω. Δε θα το πρότεινα εύκολα για άμεση αγορά εκτός αν είστε μεγάλος fan της σειράς και του lore(που είναι προχειρογραμμένο στο συγκεκριμένο παιχνίδι), ξετρελαθήκατε με το open world του Arkham city και θέλετε ένα expansion. Το 100% και τα collectibles είναι ο μόνος λόγος που θα μπορούσα να πώ οτί αξίζει κάποιος να το πάρει για να επενδύσει χρόνο στο παιχνίδι. Έχουν κάνει καλή δουλειά με το να τα οργανώσουν ανα villain και έχουν ενδιαφέρον. Κατα τα άλλα ενοικίαση..

  Αν και ακούγομαι αρκετά αρνητικός, το παιχνίδι είναι μια χαρά και ιδιαίτερα ευχάριστο για ένα πέρασμα από το main story. Ιδιαίτερα αν δεν έχετε ξαναπαίξει παιχνίδι της σειράς είναι ιδανικό ξεκίνημα. Απλά φαίνεται λίγο σαν αρπαχτή και σαν μέτριος συνεχιστής της σειράς. Ίσως απλά μέσα μου εύχομαι να είχα πολύ περισσότερα πράγματα για να ενθουσιαστώ για να μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου και σε εσάς. Όταν έπαιζα το Asylum και το City είχα κάτι να με ξεσηκώσει σε κάθε μου βήμα και βλέποντας την κυκλοφορία του Origins είχα ανάλογες προσδοκίες. Δυστυχώς δεν…

  Το παιχνίδι μπορεί να το βρεί κανείς για Xbox στα 40 ευρώ με δωρεάν μεταφορικά. Το link οδηγεί στο gameshopper.gr που με έχει βοηθήσει αρκετά στο να μη χάνω προσφορές και να δίνω περισσότερα $$ απο όσα θα ήθελα σε games που δε θα παίξω ποτέ. Το προτείνω.

 

Comments

comments