Υπάρχει πραγματική εξέλιξη στα ελληνικά Esports;


  Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την 79η Δ.Ε.Θ και κάποιες παρασκηνιακές, και όχι μόνο, διαμάχες γίναμε μάρτυρες ενός ανεπανάληπτου ξεκατινιάσματος.

  Ως γνωστόν την διοργάνωση του gaming τα τελευταία 4 χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, την έχει αναλάβει συγκεκριμένος οργανισμός αποκτώντας μια μονοπωλιακή διάσταση που θα δούμε γιατί καταντάει προβληματική.

 

Παλιά στο τέξας                           

  Όσοι είναι gamer μιας άλφα ηλικίας και ιδιαίτερα όσοι ειναι θεσσαλονικείς γνωρίζουν οτι το (μικρό) gaming κομμάτι της έκθεσης ήταν σχεδόν αποκλειστικά στην infosystem η οποία γινόταν προς τον Οκτώβριο. Κάποια στιγμή λοιπόν και ενώ το League of Legends είχε φτάσει στα top 10 παιχνίδια σε κάθε net cafe εμφανίζεται ένα, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα του gaming, tour. Πανελλήνιο πρωτάθλημα lol στη Δ.Ε.Θ. και χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού gamers που θα βλέπαμε ένα απο τα πρώτα σοβαρά gaming events. Όλοι λοιπόν οι platinum ELO της ελλάδας (δεν υπήρχε καν diamond) και τα τότε skype troll teams έδωσαν το παρόν στα online προκριματικά με τους καλύτερους να έρχονται στο lan event στο Περίπτερο 15 της έκθεσης.

  Απο τη μία λοιπόν οι wannabeez με τον ασπρομάλλη καγκουράκο nasomaniaccc, τον DonJuan ομορφάντρα 5k games soloq, FullmetalAlchem support EJ, Poutsa fae για τα μπιπ στο cast και σοφό γέροντα draenar να σπάει το meta. Απο την άλλη οι εξ Αθήνας ορμώμενοι LM που δυστυχώς θυμάμαι μόνο τον kratos και τον kakos. POWER GAMER,  επιτηδευμένα ουρλιαχτά και brofists απο το Δερδεμέζη, που μέχρι τότε (και τώρα) ήξερε μόνο για starcraft, κακό casting με την έλλειψη βασικών γνώσεων για το παιχνίδι, 30 άτομα πραγματικό κοινό, οικογενειακές ιστορίες των LM που έρχονταν απο Αθήνα στριμωγμένοι στο αυτοκίνητο και άλλα τέτοια όμορφα έθεσαν το σκηνικό της πρώτης αυτής διοργάνωσης.

  Για την ιστορία τα 1000€ (νομίζω) της πρώτης θέσης πήγανε στους Wannabeez και κάπου εκεί γεννήθηκε αυτό που ξέρουμε σήμερα. Παρόλες τις ελλείψεις και κακουχίες, εκείνη η ΔΕΘ έχει μείνει στα μάτια όσων πραγματικά αγαπούσαν αυτό το παιχνίδι ως η καλύτερη διοργάνωση μέχρι σήμερα. Ήταν απο gamers για gamers, ειλικρινής και παρείστικη χωρίς δήθεν και υπερβολές.

  Θα φανταζόταν λοιπόν κάποιος οτι τόσα χρόνια μετά και μετά απο την τεράστια έκρηξη των E-sports θα έπρεπε να έχει γιγαντωθεί και το gaming περίπτερο, όπως και εν μέρει έγινε. Αλλα πέρα απο τα μεγάλα σκηνικά και την σκηνή υπερπαραγωγή, πόσο έχει μεγαλώσει το ουσιαστικό community; Πόσο έχει ωριμάσει η διοργάνωση; Ας ρίξουμε μια ματιά απο την πλευρά ενός ουδέτερου παρατηρητή.

 

Χθές                                             

  Επειδή δεν είμαι αρνητικός τύπος και μου αρέσει  να στηρίζω οποιαδήποτε προσπάθεια έχει να κάνει με το gaming, θα ξεκινήσω απο τα θετικά. Το περίπτερο είναι μεγάλο και εντυπωσιακό. Η σκηνή είναι όμορφη και χάρη στα C4, τα Inspot, τα LAG και τους υπόλοιπους χορηγούς είδαμε επιτέλους ανθρώπινα pc και οθόνες όπως και καλή κατανομή υπολογιστών, χρόνου και παιχνιδιών. Υπάρχουν φώτα, κάμερες πολύς κόσμος που βοηθάει εθελοντικά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί μια διοργάνωση για να είναι επιτυχημένη. Αλλα τα καταφέρνει όμως να είναι;

  Για να δούμε… Όλα τα παιχνίδια του league of legends 5v5 που είναι θεωρητικά το main event έγιναν παρασκευή και ταυτόχρονα. Πέρα απο το παράλογο του να μην επιλεγεί το Σάββατο σαν ημέρα μαζικών games (για περισσότερη προσελευση) η ταυτόχρονη διεξαγωγή των παιχνιδιών οδήγησε σε δύο βασικά προβλήματα.

  1. Ήταν αδύνατο να δεί κανείς όλα τα games. Τρέχαμε απο τη μία “arena” στην άλλη να δούμε τι γίνεται στο κάθε game. Εκεί  που κανονικά θα έπρεπε να είναι τουρνουά 2 ημερών και για τα ελάχιστα παιχνίδια των group stage θα έπρεπε να υπάρχει hype, παλμός, κόσμος και casting και πάνω απο όλα να αξιοποιηθεί η κεντρική σκηνή, χθες ΟΛΗ την ημέρα στο main stage παίχτηκε μόνο ο ένας ημιτελικός. Τίποτα άλλο.

-“Α μόλις παίξατε 3 group stage matches? Ελάτε καπάκια και ένα best of 3 στον ημιτελικό χωρίς καν διακοπή για να δούμε ποιος θα περάσει.” Ψεκάστε σκουπίστε να τελειώνουμε να βάλουμε το hearthstone.

  2. Ο Δεύτερος ημιτελικός παιζόταν παράλληλα με το main stage σε κάτι θρανία. Μου βάζεις τους δύο ημιτελικούς τους main event για το οποίο έστησες όλο αυτό το πράγμα για το οποίο κοκορεύεσαι ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ; Και τον έναν σε arena? Το main stage τι το κάνεις τότε;

  Δυστυχώς ενώ ένας τρίτος παρατηρητής μπορεί εύκολα να πεί “α δες τι στήσανε μπράβο τους”, όλο αυτό το οικοδόμημα δεν αξιοποιείται καθόλου. Ο ήχος; Αισχρός. Είναι αδύνατο να ακούσεις οτιδήποτε λέγεται επι σκηνής. Το casting; Μόνο για το stream και εκεί φαντάζομαι οτι το spam θα είναι αδιανόητο μιας και η γωνία των caster είναι στη μέση του κόσμου.

  Και τέλος ο κόσμος. Χεχ. Ο κόσμος όντως ήταν υπερβολικός. Κόσμος έμπαινε και έβγαινε, παιδάκια πηδούσανε τα κάγκελα για να μπούνε τζάμπα. Όσοι είχαν έρθει για ότι διάολο συναυλία υπήρχε στην έκθεση περνούσαν. Dubstep ωραίος χαμός έξω. Πανηγυράκι ευχάριστο και καλοδεχούμενο.

  Πόσοι όμως έβλεπαν τα παιχνίδια; Θα σας πω εγώ. Max 50 άτομα διάσπαρτα απο δω και απο κεί. Στον ένα ημιτελικό συγκεκριμένα όταν παιζόταν παράλληλα με το main stage ανάθεμα αν βλέπαμε 20 άτομα. Πού μας γυρνάει αυτό; Στην πρώτη ΔΕΘ. Τα ίδια παντελάκη μου και μηδενική εξέλιξη.

 

Σήμερα                               

  Και φτάνουμε στο σήμερα. Σήμερα στις 7 είναι ο μεγάλος τελικός. Τι ώρα είναι όμως ο μικρός; ΟΕΟ; Είναι πρίν ή μετά; Χθές λοιπόν ήταν αδύνατο να μάθω απο κάπου επίσημα τι ώρα θα είναι το κάθετι. Ίσως αν έμπαινα στη διαδικασία να ψάξω και να ρωτήσω παραπάνω  θα μάθαινα. Αλλα ένας τρίτος παρατηρητής δε μπορεί να ψάχνει πληροφορίες στο πουθενά ή μέσω γνωστού. Σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν απο λίγο έμαθα οτι ο μικρός τελικός θα γίνει ΤΗΝ ΙΔΑ ΩΡΑ με τον τελικό. Δεν ορκίζομαι για την ορθότητα του παραπάνω αλλα αν όντως γίνει αυτό μιλάμε για απόλυτη καφρίλα.

  Που έχουμε φτάσει μετά απο τόσα χρόνια; Έχουμε φτάσει σε ένα ανούσιο φούσκωμα των υποδομών (ίσως για δικαιολόγηση παραπάνω χορηγιών; ) οι οποίες μένουν πλήρως αναξιοποίητες. Η ουσιά, ο πραγματικός κόσμος και η διοργάνωση δεν έχει αλλάξει απο εκείνη την πρώτη μέρα. Απλά έχει ντυθεί πιο όμορφα και πιο εντυπωσιακά και μπορεί να τον θαυμάζουν τρίτοι κατα τα άλλα άσχετοι παρατηρητές. Στην ουσία το μόνο που άλλαξε είναι το μαλλί και το μουστάκι του Nasomaniaccc.

 

 

Update: Ήμουν και σήμερα λοιπόν και είδαν πάλι διάφορα τα ματάκια μου. Έφτασα κάπου στην ώρα του Cosplay. Ωραίο και εντυπωσιακό event με ωραίες παρουσίες και πάρα πολυ κόσμο. Γενικά στην έκθεση σήμερα γινόταν το αδιαχώρητο και όλος αυτος ο κόσμος ξεχείλιζε και μέσα στο gaming περίπτερο. Μπράβο στα παιδιά για το cosplay γιατί και φέτος όπως και πέρσι ήταν απο τα highlight του απογεύματος.

  Πάμε όμως και στα actually σημαντικά θεματάκια. Ας ξεπεράσω το οτι ο τελικός ήταν προγραμματισμένος για τις 7 και ξεκίνησε στις 8 και τέταρτο. Συμβαίνουν αυτά. Ας ξεπεράσω και το οτι το κάνανε best of 3. Παράλληλα με τον τελικό με την φασαριόζικη και ακατανότητη παρουσίαση ( Γιαουήήςςςςς  ντοδφγασφδφαντ βοργσασδξλφαειςςςςςςςς) γινόταν και ο μικρός τελικός. Που; Σε θρανία (ούτε καν στην “μικρή αρένα”) και φυσικά χωρίς stream και σχολιασμό. Όλα αυτά για το δεύτερο σημαντικότερο παιχνίδι της έκθεσης που θα καθόριζε τα χρηματικά έπαθλα της 3ης και 4ης θέσης. Αποπαίδια πεταμένοι σε μια γωνιά. Αυτό και μόνο δείχνει την αρπαχτή της όλης κατάστασης.

  Δύο συνολικά best of 3 παρουσιάστηκαν “καλά” στην έκθεση. ΟΛΑ τα υπόλοιπα παιχνίδια θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν online μιας και είτε υπήρχαν είτε δεν υπήρχαν κατέληξαν να μην προβάλλονται πουθενά. Αυτό που κατέληξε να είναι λοιπόν η έκθεση είναι 2 ώρες προκάτ θεάματος με καπνούς και καθρεφτάκια για ιθαγενείς με μηδενική σαφήνεια ήχου. Αν μιλούσαμε μόνο για αυτό το 2ωρο ήταν πολύ ικανοποιητικά. Ήταν ένα καλά στημένο ευχάριστο θεαματάκι με πολύ κόσμο.  Όλα τα υπόλοιπα όμως στη διάρκεια της έκθεσης (και παράλληλα με τον τελικό) ήταν χρόνια πίσω όσον αφορά την εξέλιξη και την παρουσίαση των e-sports για τα οποία τόσο θέλουμε να μιλάμε σήμερα αλλα και τόσο δεν ξέρουμε να τα αντιμετωπίζουμε με το σεβασμό που τους αξίζει. Ήταν αυτά που κρύβουμε κάτω απο το πατάκι και αποφεύγουμε να αντικρίσουμε όσο εμείς εστιάζουμε στο φαίνεσθαι.

 

 

—————————————————

  Αν δεν έχετε σταματήσει να διαβάζετε μέχρι εδώ ας πω ποια ήταν η αφορμή για όλο αυτό το wall of text. Όπως προείπα το gaming είναι μεγάλο μέρος της ζωής μου. Χαίρομαι να το βλέπω να προοδεύει και στην Ελλάδα και στηρίζω, χρησιμοποιώντας λογική πάντα, οτιδήποτε προσπαθεί να αναδειχθεί.  Χαζεύοντας λοιπόν το feed μου προχθές είδα την παρακάτω φωτογραφία.

geloiothtes

  Πολλοί απο εσάς θα γνωρίζετε τον Hayate Kirino, Lawless, perfectbalance1 w/e Μιχάλη Ζαννή γνωστό νευρόσπαστο και αγενή streamer. Δεν τον εκτιμώ ΚΑΘΟΛΟΥ και παρόλο που στην αρχή διασκέδαζα με το stream του πλέον θεωρώ οτι γίνεται επικίνδυνος μιας και εμπνέει μια τρομερά λανθασμένη νοοτροπία σε παιδάκια που τον παρακολουθούν και τον μιμούνται.

  Στα προκριματικά της ΔΕΘ λοιπόν ο συγκεκριμένος, και αφότου δεν μπόρεσε με την ομάδα του να περάσει, έκανε το λάθος να κράξει την διοργάνωση και τις συνθήκες με τις οποίες έγινε η διεξαγωγή τους. Δε θα μπώ στη διαδικασία να δω αν έχει δίκιο ή όχι μιας και δε με αφορά. Θα δώ όμως τι γίνεται απο κει και πέρα. Τρολογκρουπάκια υποστήριξης τύπου “Έδωσα και γω ένα ευρώ για έρθει ο hayate στη ΔΕΘ“, άπειρα post, πολύ γέλιο και keyboard warriors που απο το ένα στο άλλο κατέληξαν στην παραπάνω φωτογραφία. Fun isn’t it? Swag, λεφτά κωλοδάχτυλα και χαμόγελα. Και να ήταν μόνο αυτό; Post spam απο τον διοργανωτή να τα χώνει στα ίσα στον παραπάνω τύπο με ατάκες τύπου “θα μας κλάσεις δυο μάντρες” και πολλά άλλα γραφικά.

  Σε ένα φανταστικό γυμνασιακό κόσμο ίσως όλα τα παραπάνω να στέκουν. Αν κάποιος παρόλα αυτά δει την παραπάνω φωτογραφία με το “επίσημο” crew της διοργάνωσης και το context της είναι αδύνατο να μην απορήσει. Ένα μάτσο “επίσημοι” μαντράχαλοι μέσα απο το ίδιο το περίπτερο της ΔΕΘ να κάνουν το παραπάνω. Πώς ακριβώς τους διαχωρίζει αυτό απο τον κάθε rager και flamer; Πώς ακριβώς τους καθιστά καλύτερη επιρροή; Κανένας τους δεν είπε οτι παιδία μάλλον δεν είναι καλή ιδέα αυτό; Πώς μπορείς να περιμένεις επαγγελματισμό και σωστή διοργάνωση και όχι φύκια για μεταξωτές κορδέλες όταν η αντιμετώπιση (ανύπαρκτων) προβλημάτων είναι η παραπάνω; Γιατί τραγουδάει η στικούδη; Μετα το λύκειο τι;

  Μα ρε σύ θα μου πείτε. Είναι gaming event μήν είσαι buzz killer γέλα και συ, η φάση είναι γαμάτη. Ειλικρινά; Γελάω και διασκέδασα απίστευτα με τα σχόλια στο glf. Παρόλα αυτά ξέρω, μέσα απο τη διασκέδαση μου, οτι η μοίρα των esports στην Ελλάδα είναι νοοτροπικά στον αέρα. Σιχαινομαι τη σοβαροφάνεια αλλα δε μπορώ να μη σιχαθώ πράγματα όπως το παραπάνω όταν κάποιος στο κλείσιμο της παρουσίασης του μεγαλύτερου ελληνικού event (πέρα απο τη riot) αποφασίζει να επιλύσει προσωπικές του διαφορές. Ασοβαρότητα και το μέγα έλεος.

Θα κλείσω με το μόνο σωστό comment που διάβασα αυτές τις μέρες μετά τη δημοσίευση της φωτο.

LoLPhobia: “kala twra to oti epishmh etaireia(i toulaxiston afto thelei na petyxei) kathetai kai krazei omadika enan typa me ksepernaei. Na vgei o suarez dld na pei gamw thn fifa me kanane adiko apokleismo, kai na leei h fifa ante re gamwmane asxete dagwneis ton kosmo..Kalh fash”

 

Αυτά. Like us on facebook για περισσότερο rant αν και όταν χρειάζεται.

Comments

comments