Grand Theft Auto V. Μια πρώτη ματιά


Μετά απο την Οδύσσεια του Update του Kernel και της εγκατάστασης που περιέγραψα παραπάνω είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω για όσες ώρες μου απέμειναν το GTA V στο xbox360.

Παρόλο που ΟΛΑ τα review που έχω δει μέχρι τώρα το εκθειάζουν σε ύποπτο βαθμό λέω να πώ και γω τις ΠΡΩΤΕΣ μου εντυπώσεις απο το παιχνίδι. Δεν θα υπάρξουν spoilers (δε συμβαίνει και τίποτα εδώ που τα λέμε στην αρχή) οπότε feel free to read on.

Immersion

Το παιχνίδι ξεκινάει προσπαθώντας να μας γνωρίσει τους τρείς χαρακτήρες του παιχνιδιού ξεκινώντας απο το προσωπικό τους background και μετά άμεσα και έμμεσα συνδέοντας τα backstories τους. Πρέπει να ομολογήσω οτι η αρχή είναι meh! Ξεκινάει αδιάφορα, συνεχίζει αδιάφορα και γενικά δεν έχω φτάσει σε κάποιο σημείο που το παιχνίδι θα με “κρατήσει” και θα με κάνει να ενδιαφερθώ για οτιδήποτε συμβαίνει. Γενικά το immersion δεν ήταν πάντα το backbone του Grand theft Auto. Συνήθως έχουμε ένα ενδιαφέρον movie like καλά σκηνοθετημένο main story και έναν χαρακτήρα τον οποίο ταλαιπωρούμε τοιουτοτρόπως και χαζομαριζόμαστε ξεχνόντας οτι κάπου εκει έξω υπάρχει και μία αποστολή. Αυτό είναι κάπως πιο έντονο ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ του παιχνιδιού μιας και προσωπικά δεν θυμάμαι ούτε κάν τα ονόματα των ηρώων. Αν δεν τους ήξερα κιόλας απο τα trailer και τις φωτογραφίες ακόμα θα αναρωτιόμουν τί και πώς. Τέλος πάντων. Ελπίζω οτι θα διορθωθεί αυτό αργά η γρήγορα και θα αποκτήσω έστω ένα βασικό ενδιαφέρον καθώς χοροπηδάω δεξιά και αριστερά στο Los Santos.

Graphics 

Τα γραφικά είναι επιπέδου Gta IV (ΠΟΛΥ ψηλά  δηλαδή για το μέγεθος του παιχνιδιού) αλλα μέχρι εκεί. Ίσως λόγω του περισσότερου χάους να είναι και ένα κλίκ κάτω σε κάποια σημεία, ενώ είναι εμφανώς πιο polished σε άλλα όπως οι λεπτομέρειες της πόλης και τα γραφικά και τα animation των αυτοκινήτων. Γενικά είναι πολύ ευχάριστο να κινείσαι δεξιά και αριστερά και το depth of field είναι ικανοποιητικό. Κατα τα άλλα το running animation του ήρωα δε μπορώ να πώ οτι με τρέλανε και ένιωσα πολλά σκαλώματα στο “platforming” κομμάτι όταν προσπαθούσα να ανέβω/κατέβω απο κάπου είτε με τα πόδια είτε με το αυτοκίνητο. Όλα αυτά δικαιολογούνται though για ένα παιχνίδι τέτοιου μεγέθους. Πραγματικά νιώθω οτι οι επιλογές σιγά σιγά θα είναι overwhelming οπότε τα γραφικά είναι μεν βασικό αλλα όχι κύριο κομμάτι του παιχνιδιού. Η μουσική και ο ήχος απο την άλλη είναι καταπληκτικά καλύτερα σε σχέση με παλιότερα installations. Οι επιλογές για μουσική είναι τρομερά πολλές (και ποιοτικές/up to date) και ο ήχος της πόλης ακούγεται σχεδόν πραγματικός. Είτε αυτό είναι κόρνες και μπινελίκια απο τυχαίους στο δρόμο, είτε ασθενοφόρα και φρεναρίσματα. Παντού υπάρχει κάτι ναδείς και να ακούσεις. Ένας ολόκληρος κόσμος. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πολλά “κενά” (aka μεγαλώνουμε την πόλη με κενά building blocks) και αυτό φαίνεται.

Gameplay

Απο gameplay τώρα που για μένα είναι το πιο σημαντικό. Όπως είπα το περπάτημα και το τρέξιμο είναι καλά μέν, όχι τέλεια δε. Αυτό το δικαιολογούν λίγο τα άπειρα interactions και ίσως φταίει οτι είμαι λίγο παραπάνω κομπλεξικός με την κίνηση.

Η οδήγηση (και δεν είμαι ο μόνος που το παρατήρησε αυτό) είναι ΚΑΚΗ. Δε μου άρεσε! Το αυτόκινητο πήγαινε τυχαία. Σε 1-2 races το AI ήταν εξώφθαλμα broken και παρόλο που ήμουν σχεδόν 1 lap μπροστά πετούσε οτιδήποτε μπροστά μου απο μηδενικό depth of field και με περνούσαν όλοι μέσα σε 2 sec and so on. Κακό στρίψιμο και κακό steering γενικά το οποίο φαντάζομαι είναι λόγω των attributes στα οποία θα αναφερθώ αμέσως. Ο κάθε χαρακτήρας έχει ένα skill set. Κάποιος είναι καλός στο driving, άλλος στο shooting και τα λοιπά. Αυτό είναι που μάλλον προκαλεί αυτή την τσατίλα στην αρχή.Ελπίζω οτι σύντομα ανεβάζοντας skills η οδήγηση θα γίνει ανθρώπινη. Μεγάλο πρόβλημα επίσης έχω με το “gps” map style. Μακάρι σε επόμενο patch να βάλουν τον παλιό καλό 2d χάρτη γιατί με αυτό μπερδεύομαι τρομερά πολύ και στουκάρω παντού και πάντα.

Το shooting είναι ΟΚ. Δεν είναι και η επιτομή του third person shooter αλλα έχει τα βασικά με basic cover system και meh aiming μιας και με το auto aim δεν υπάρχει ιδιαίτερο challenge. Τουλάχιστον τα gunfights είτε με πόδια είτε με αυτοκίνητο είναι πανομοιότυπα με τα παλιότερα παιχνίδια της σειράς.

Μου άρεσε που έχει μπεί replayability στις αποστολές με τα challenges και τα online leaderboards και προβλέπονται πολλές κορεατιές όσον αφορά το e-peen.

Overall

Γενικά είναι ένα παιχνίδι που είμαι σίγουρος οτι αργά η γρήγορα θα με κρατήσει. Θα προτιμούσα λίγο καλύτερη ένταξη στον κόσμο του παιχνιδιού απο την αρχή και όχι αυτό το αδιάφορο και φευγαλέο backstory αλλα ΟΚ. Δεν έχω δεί ΑΚΟΜΑ κάπου αυτό το 100/100 material όλων των review ανα το ίντερνετ αλλα ελπίζω οτι θα το δώ σύντομα. Η μαγεία του παιχνιδιού φαίνεται να επικεντρώνεται στα ατελείωτα interaction και στον “Ζωντανό” του κόσμο που δεν παύει να με εκπλήσσει σε κάθε γωνία. Τεχνικά φαίνεται να έχει τα προβληματάκια του (και είναι απόλυτα λογικό) αλλα μάλλον όλα αυτά θα ξεπεραστούν απο τον ίδιο τον χαρακτήρα του παιχνιδιού.

Αυτά σαν πρώτη ματιά. Επιστρέφω μόλις τερματιστεί για μια πιο πλήρη άποψη.

 

edit: Μετά απο πολλές ώρες επάνω στο παιχνίδι μπορώ να αναιρέσω πολλά απο τα παραπάνω μιας και αν και τεχνικά όντως έχει πολλά προβλήματα το παιχνίδι είναι ΕΠΙΚΩΝ διαστάσεων και μοναδικό στο είδος του. Θα ακολουθήσει κανονικό review μόλις τερματιστεί (αν καταφέρω να ξεκολλήσω ποτέ απο τα side missions)

Comments

comments