LoL – Patch 4.10. Η επιστροφή των AD


Λοιπόόόν…

  Δεν θα κάτσω να δώ μια μια τις αλλαγές στο patch 4.10. Ματάκια έχετε και η Riot έχει πολύ απλοποιημένες τις αλλαγές για όποιον θέλει να τις δει. Σε γενικές γραμμές ένα mini remake της Nidalee, nerfs σε twitch και σημαντικές αλλαγές στον skarner ώστε να γίνει utility/cc champion. Όλο το patch εδώ.

  Νομίζω οτι το (αρρωστημένα) περισσότερο lol στη ζωή μου το έπαιξα κάπου στη Season 2. Παρόλο που είχα ξεκινήσει απο preseason 1 οπου τα πάντα ήταν overpowered αλλα δε με έκοβε πως να τα αξιοποιήσω, στη Season 2 ανακάλυψα τη μαγεία του AD. Αυτή η μαγεία χάθηκε με τις αλλαγές στο itemization στη Season 3 και απο κει και πέρα άρχισε η πτώση.

  Στην εποχή του Randuins και των tanky jungler/top laners τα ad ήταν ότι χειρότερο και είχαν φτάσει σε ένα σημείο πριν λίγο καιρό οπου ακόμα και με Support είχες περισσότερο impact στη ροή του παιχνιδιού.

  Επειδή όμως το lol είναι ένα παιχνίδι που αλλάζει σε κάθε patch και ρόλοι/ήρωες ανεβοκατεβαίνουν απο μια μικρή αλλαγή, τον τελευταίο καιρό με αποκορύφωμα το σημερινό patch τα AD ξαναβρίσκουν τον παλιό καλό εαυτό τους. Όχι τόσο επειδή τα items τους buffάρονται όπως θα δούμε, αλλα επειδή τα πάντα γύρω τους nerfάρονται.

Στο σημερινό patch θα μείνω σε μερικά πραγματάκια.

The Bloodthirster

REMOVEDBLOODTHIRSTY PASSIVENo longer grants bonus attack damage or lifesteal per unit kill
NEWBLOODTHIRSTIER PASSIVELifesteal can now overheal, granting a bloody shield that absorbs 50-450 damage (based on champion level). This shield decays when out of combat for 15 seconds.
ATTACK DAMAGE70  80
LIFESTEAL12%  15%
TOTAL COST3200 gold  3500 gold
 

  Ας ξεκινήσω με το “must” item μέχρι σήμερα. To bloodthirster έχει πλέον μια ενδιαφέρουσα λειτουργία με το overheal, αλλα δεν έχει καμία σχέση με την παλιά του δόξα (η οποία υπήρχε λόγω έλλειψης καλών εναλλακτικών). Δεν θα βγεί απο το παιχνίδι αλλα με τις επιλογές που έχουμε πλέον πιθανολογώ οτι θα το βλέπουμε πολύ λιγότερο.

Doran’s Blade

REMOVEDLIFE ON HITBasic attacks no longer restore health on hit
NEWLIFESTEAL3%
HEALTH80  70
ATTACK DAMAGE8  7

B. F. Sword

ATTACK DAMAGE45  50

Infinity Edge

ATTACK DAMAGE70  80

Mercurial Scimitar

NEWMERCURIAL PARITYActive ability now gives the movement speed bonus to ranged characters as well
ATTACK DAMAGE60  80
TOTAL COST3700 gold  3800 gold

 

  Όσον αφορά το Lifesteal, μειώθηκε απο το vamp scepter, το cutlass και το botrk αλλα αυτό ήταν πολύ λογική αλλαγή μιας και αν έμεναν ώς είχαν τα AD θα ήταν υπερβολικά overpowered. Για να έρθει κάπως στα ίσα έχουν βάλει 3% lifesteal στο dorans blade. Αυτό μας δείχνει μιας αρχή με 1-2 dorans blade τα οποία θα μένουν μέχρι αργά στο build και θα δίνουν πολύ δυνατό sustain. Εδώ θα δούμε πιστεύω και αλλαγές στα runes μιας και κάποιος μπορεί είτε να ενισχύει αυτή την αρχή, είτε να την αλλάξει ώστε να επιταχύνει το build του. Η επιστροφή των lifesteal runes; Θα δείξει.

  Με το buff στο BF sword και το Infinity edge, η αρχή που “βλέπουν” οι περισσότεροι είναι 2 dorans με mixed ad/as runes και rush Infinity edge. Το Scimitar επίσης γίνεται πολύ καλή επιλογή με το επιπλέον ad του ανάλογα με το composition στην αντίπαλη ομάδα.

  Βλέπουμε λοιπόν οτι με τις παραπάνω αλλαγές έχουμε “εύκολο” ad για το mid/late game και αρκετό sustain με το % lifesteal απο τα Dorans. Σημαντικότατα buffs για τα AD όλα τα παραπάνω αλλα δεν είναι μόνο αυτά.

Blade of the Ruined King

ACTIVE ABILITYMaximum health damage now 15%  10%
ACTIVE ABILITYActive ability now steals 30% movement speed  25% movement speed
PASSIVE DAMAGECurrent health damage per hit now 5%  8%
LIFESTEAL15%  10%

Warden’s Mail

PASSIVEPassive Cold Steel’s attack speed reduction now 15%  10%

Randuin’s Omen

REMOVEDPASSIVEPassive Cold Steel no longer reduces attacker’s movement speed
PASSIVEPassive Cold Steel’s attack speed reduction now 15%  10%

 

  Γιατί βάζω τα παραπάνω μαζί; Γιατί είναι ο εφιάλτης του top lane και η αλλαγή μιας εποχής. 8% current health damage παράλληλα με τα συνεχόμενα nerf στο randuin’s που ήταν ο λόγος που τα AD ήταν σχεδόν “unviable” για λίγο καιρό.

  Αλλάζουν οι καιροί, αντιστρέφονται οι ρόλοι και πλέον θα δούμε σημαντικές meta αλλαγές. Κάποιος θα μπορούσε να πεί οτι το botrk θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απο top laners. Με το χαμηλότερο active και το nerfαρισμένο lifesteal θεωρώ οτι δύσκολα θα ταίριαζε πλέον ακόμα και σε assassin top laner κάτι τέτοιο. Αλλα ο χρόνος θα δείξει.

Και τέλος:

Dagger

ATTACK SPEED12%  15%
COST400 gold  450 gold

Berserker’s Greaves

ATTACK SPEED20%  25%
TOTAL COST900 gold  1000 gold

Zeal

ATTACK SPEED18%  20%
TOTAL COST1175 gold  1100 gold

Wit’s End

ATTACK SPEED42%  50%
TOTAL COST2400 gold  2500 gold

Youmuu’s Ghostblade

NEWYOUMUU’S PARITYActive now lasts for 6 seconds on ranged champions as well (previously lasted only 4 seconds on ranged champions and 6 seconds on melee champions)

 

NEWArdent Censer

UNIQUE PASSIVEYour heals and shields on another unit grant them +25% Attack Speed for 6 seconds
UNIQUE PASSIVE+8% movement speed
ABILITY POWER+30
MANA REGENERATION10 mana per 5 seconds
COOLDOWN REDUCTION+10%
TOTAL COST2200 gold
RECIPEForbidden Idol + Aether Wisp + 550 gold
 
 

  Τι έλειπε και δεν έχω αναφέρει τόση ώρα; Το attack speed! Η Riot απο ότι φαίνεται ήταν στα κέφια της και έδωσε άπλετο attack speed πάνω στο lifesteal/ad. Μπορεί κάποιος παίκτης ad να είναι παραπονεμένος; Nope nope και nope. Και τι κάνει αυτό το Ardent Censer στα Ad items? Θυμάστε sones/jannες/sorάκες και τα λοιπά; 25% attack speed buff κάθε φορά που θα με shieldάρει η janna μαζί με το ad buff που ήδη δίνει; Yes please! Με μια τόσο απλή προσθήκη στο παιχνίδι το bot lane μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά.

  Προβλέπονται αρκετές αλλαγές και στις σημερινές προσθήκες, αλλα και σε υπάρχοντες ήρωες ώστε να προσαρμοστούν σιγά σιγά στο καινούριο itemization. Θα εμφανιστούν overpowered lanes απο το πουθενά και γενικά μείνετε συντονισμένοι για freelo.

   Δε νομίζω οτι θα περάσουμε περίοδο αλα “league of cleavers/botrk” αλλα πάντα κάτι ξεφεύγει σε τόσο ριζικές αλλαγές οπότε ετοιμαστείτε για ατελείωτο qq και την επιστροφή περισσότερων champion στο bot lane. Το μεγάλο πρόβλημα μέχρι σήμερα δεν ήταν οτι ο twitch και ο lucian ήταν μόνα ad στο παιχνίδι. Το πρόβλημα ήταν οτι δεδομένων των συνθηκών, είχαν ότι χρειάζεται ώστε να ανταπεξέλθουν στο meta. Πλέον αυτό αλλάζει πλήρως και νομίζω οτι θα δούμε μιας τεράστια γκάμα απο ήρωες ξανά σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

  Αυτά τα λίγα απο μένα. Αν θεωρείτε κάτι λάθος/παραπληροφόρηση θα χαρώ πολύ να ακούσω τον αντίλογο σας είτε εδώ είτε στο facebook. Άνθρωπος είμαι σίγουρα κάτι δεν σκέφτηκα/συνυπολόγισα/υπερεκτίμησα, οπότε go on.

 

Comments

comments