Solo Q Jungling: Camp και lane focus


Δεκάδες άρθρα γράφονται καθημερινά για το πώς μπορεί κανείς να κουβαλήσει σαν Jungler και τι πρέπει να ακολουθήσουμε από άποψη builds/routes ώστε να πάρουμε αυτά τα ρημάδια τα lp. Καλοί οι οδηγοί και το solomid αλλα ένα από το πιο σημαντικά πράγματα στο παιχνίδι είναι η λήψη αποφάσεων. Αυτή η λήψη αποφάσεων δεν διδάσκεται άμεσα από κανέναν οδηγό. Είναι κάτι το οποίο έρχεται με την εμπειρία και κυρίως με το να σκεφτόμαστε συνεχώς τι και γιατί κάνουμε. Αυτή τη διαδικασία σκέψης θα προσπαθήσω να βοηθήσω με τα παρακάτω.

Σε αυτό το αρθράκι θα επικεντρωθούμε σε ένα από τα μικρά αλλα πολύ crucial πράγματα που πρέπει να κάνουμε pregame αλλα και ingame ώστε να αποφασίσουμε τι route θα ακολουθήσουμε και γενικά ποιό θα είναι το πλάνο μας στο παιχνίδι. Αυτό είναι το lane focus, δηλαδή ποιό Lane θα αποφασίσουμε να βοηθήσουμε περισσότερο και ποιό θα παραμελήσουμε. Θα ήταν ιδανικό να είμαστε πάντα και παντού, αλλα το παραπάνω focus σε ένα συγκεκριμένο lane είναι πάντα καλύτερο όσον αφορά το snowball σε σύγκριση με το να τρέχουμε σα το βέγγο χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Pregame

Pregame από τα picks ακόμα, είναι εύκολο να πάρουμε μια καλή ιδέα του που θέλουμε να επικεντρωθούμε. Αυτή η προσοχή στα picks στα matchups και στο γενικότερο composition θα μας κάνει να καταλάβουμε και το game καλύτερα σε βάθος χρόνου και να αποκτήσουμε game knowledge που είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στο παιχνίδι. Τα mechanics είναι overrated αλλα αυτό είναι για άλλο άρθρο.  Ας πάρουμε λοιπόν τα lanes με τη σειρά.

Top: Πρέπει να αναρωτηθούμε. Έχουμε ένα Lane που θέλει snowball για να είναι αποτελεσματικό ή έχουμε ένα utility lane που και λίγο πίσω να είναι θα κάνει τη δουλειά του αργά η γρήγορα; Με λίγα λόγια έχουμε μια riven ή έναν shen; Στην περίπτωση του shen μπορούμε να τον αφήσουμε ως ένα low priority lane και να βοηθήσουμε αλλού. Στην περίπτωση της riven θέλουμε να την feedάρουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να snowballιάσει και να είναι αποτελεσματική. Το ίδιο και στα περισσότερα carry tops. Τα tanky tops από την άλλη τύπου singed/malphite μας βοηθάνε να στρέψουμε την προσοχή μας αλλού.

Mid: Το mid είναι το καλύτερο lane για camp και snowball αλλα και πάλι υπο συνθήκες. Έχουμε έναν burst caster ή έναν sustain utility caster? Έχουμε δηλαδή έναν kassadin ή έναν Tf? Στην περίπτωση του burst caster θέλουμε να τον boostάρουμε όσο περισσότερο μπορούμε μιας και θα μπορεί να σβήσει οποιοδήποτε threat lategame. Ο utility caster από την άλλη θα είναι χρήσιμος και χωρίς να είναι extremely fed οπότε ανάλογα με το τι συμβαίνει στα υπόλοιπα lanes αποφασίζουμε. Γενικά το mid θέλει ένα μικρό babysit όπως και να’χει γιατί αν είναι μπροστά έχει το καλύτερο mobility ώστε να μας βοηθήσει να snowballάρουμε και τα υπόλοιπα lanes και μας δίνει και πολύ καλύτερο objective control γενικά

Botlane: To botlane γενικότερα είναι ένα τεράστιο clusterfuck. Τα picks δεν παίζουν τρομερό ρόλο και εδώ σκεφτόμαστε περισσότερο την φύση του lane. Φυσικά θέλουμε τον 10/0 ez αλλα από την άλλη ο 10/0 ez είναι ένα kassadin combo στο late και μπορεί να σβήσει από το χάρτη υπερβολικά εύκολα. Υπάρχουν peels/protects κτλ αλλα αυτά είναι εξιδανικευμένα όταν μιλάμε για SoloQ. Γενικά τα botlanes είναι περίεργα και gangάρονται δύσκολα λόγω warding. Hell υπάρχει κάποιος που ασχολείται μόνο και μόνο με το να προστατέψει το lane του από σένα. Αν το support ξέρει τι κάνει είναι wasteoftime. Αν από την άλλη το δικό σας support μπαίνει στον κόπο να βάζει pinks και να σου ανοίγει routes ΜΗΝ τα αφήνεις ανεκμετάλευτα. Τα pinks πέρα από το deny vision στον αντίπαλο ανοίγουν πάρα πολλές επιλογές για εσένα σαν jungler.

Ingame

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Μπορεί εμείς να έχουμε μια ιδέα του τι πως και γιατί θα το κάνουμε πρίν από το game αλλα στην πράξη τα πράγματα συνήθως αλλάζουν.

Το burst mid/carry top μπορεί να είναι 0/4 στο 8 ή αντίστοιχα 4/0 στο ίδιο λεπτό μετά από ένα επιτυχημένο invade. Προφανώς εδώ αλλάζουμε focus σε άλλα lanes. Από τη μία είναι συνήθως χαμένος χρόνος (και μπορεί και αυτοκτονία) το να βοηθήσεις ένα lane που είναι τόσο πίσω τόσο νωρίς, και από την άλλη με ένα 4/0 έχει ήδη το προβάδισμα που χρειάζεται ώστε να snowballιάσει μόνος του και να βοηθήσει και τα άλλα lanes. Το μόνο που θέλει είναι προσοχή στο camp από τον αντίπαλο jungler.

Όσον αφορά το botlane θέλει πολλή προσοχή. Από τη μία είναι περίεργο lane αλλα από την άλλη ΔΕΝ θέλουμε το αντίπαλο AD, fed. Αν μη τι άλλο πάντα προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία. Αν δούμε ότι πάει για faceroll βοηθάμε όσο μπορούμε στο push και στο safefarm (junglάρουμε κοντά και βοηθάμε στο warding). Γενικά το bot είναι το μόνο lane που θέλουμε να κάνουμε reset και να μην αφήσουμε εντελώς στη μοίρα του. Από την άλλη το mid και το top μπορούμε υπο συνθήκες είτε να το campάρουμε μέχρι ο αντίπαλος να κάνει ragequit, είτε να το «παρατήσουμε».

Τέλος μη ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω είναι καλά αλλα τεράστιο ρόλο παίζει η συμπεριφορά. Είσαι 1/6 στο mid με flamάρεις allchattάρεις και τα λοιπά; Θα φάς mute/ignore/report στο τέλος και μπλέ από μένα θα δείς στη Season 14. Είναι πολύ πιο χρήσιμο πάνω μου παρά σε σένα που θα το πασάρεις με την πρώτη ευκαιρία. Όχι γιατι είμαι scumbag, αλλα γιατί είναι ΛΟΓΙΚΟ και θα μας βοηθήσει (και εσένα) να κερδίσουμε το game. Αδιαφορώ παντελώς αν δε το αντέχει ο εγωισμός σου να είσαι 0/8. Από την άλλη είσαι 1/5, απολογείσαι για το failgame και με ρωτάς αν μπορώ να σε βοηθήσω λίγο ή αν μπορώ να σου δώσω μπλέ για να farmάρεις safe με τα spells σου; Το πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνω παρόλο που κανονικά θα έπρεπε να το πάρω για να βοηθήσω τα υπόλοιπα lanes.

 

Γενικά:

Παίξτε με λογική. Δείτε τα picks, τα matchups και αποφασίστε τι είναι καλύτερο να snowballάρει και να βοηθηθεί ώστε να κερδίσετε το game. Αν κάποιος είναι πολύ πίσω όσο «κακό» και να ακούγεται το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον παρατήσετε. Χρησιμοποιήστε τη γνώση του παιχνιδιού προς όφελος σας. Καταλάβετε ποια είναι farm lanes, ποια είναι snowball lanes κτλ και κάντε σωστό καταμερισμό του χρόνου σας. Το πιο σημαντικό προσόν του jungler είναι το σωστό timing για gang/farm/objective. Και μην ξεχνάτε, παρόλο το focus, ότι κατά μεγάλο ποσοστό παίζετε «μόνος» σας με τα counter/xp/gold resources του map και στον ελεύθερο χρόνο βοηθάτε εκεί που πρέπει. Ο Meteos ο jungler των Cloud9 έχει πεί ότι ΔΕΝ βγαίνει από το jungle για gang αν δεν ξέρει ότι θα βγάλει κάτι από αυτό. Ειτε kill, είτε summoner spell, είτε objective. Δεν χάνει χρόνο/xp και gold ποτέ. Κάντε το ίδιο. Τα παραπάνω μόνα τους δε θα σας βοηθήσουν να φαρμάρετε το δρόμο σας μέχρι το diamond. Αλλα σίγουρα είναι μια καλή αρχή για να κερδίζετε ακόμα περισσότερα games. Όταν συνολικά η γνώση σας για το παιχνίδι και τα mechanics σας φτάσουν εκεί που πρέπει, θα έρθουν και τα πολυπόθητα promotions. Good luck

Comments

comments