To hands on του “The verge” με το steam box


 

   Στο παρελθόν είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στα steam machines/os/ controller και στο πως αυτά θα επηρεάσουν το μέλλον του gaming.

  Το the verge είχε την τύχη να έχει hands on εμπειρία με όλα τα παραπάνω και εμείς θα σας μεταφέρουμε συνοπτικά  ένα mix and match της γνώμης τους και της δικής μας…

Steam box

  Τα steam machines, τα οποία θα δωθούν σε 300 beta testers αυτό το χρόνο είναι λίγο μεγαλύτερα από ένα 360 και πολύ μικρότερα από οποιοδήποτε pc σαλονιού. Το συγκεκριμένο που δοκίμασε το verge,  περιέχει μια GTX Titan και έναν κανονικό επεξεργαστή desktop i7 και καταφέρνει να τα έχει όλα αυτά με ιδανική ψύξη και απόλυτη ησυχία.

 

  Το μυστικό είναι στη διαμερισματοποίηση που έχει γίνει και ουσιαστικά απομονώνει το τροφοδοτικό, τη gpu και τη cpu σε τρία διαφορετικά μέρη και δίνει εντελώς διαφορετικούς αεραγωγούς που δεν συνδεόνται πουθενά μεταξύ τους. Παρόλο που ακούγεται κοινότυπο είναι τρομερά δύσκολο να καταφέρεις να τα διαχωρίσεις έτσι σε ένα τόσο μικρό χώρο και να μπορέσεις να τοποθετήσεις σωστά και όλα τα υπόλοιπα components.

  Πέρα απο το steam box της valve θα υπάρξουν πολλά διαφορετικά steam machines από τον Ιανουάριο με διάφορα specs και διαστάσεις οπότε το παραπάνω είναι απλά ένα δείγμα. Το πρόβλημα που δημιουργείται με τα διάφορα specs είναι ότι δεν θα μπορούν να παίξουν όλα τα steam machines τα πάντα. Γι αυτό το λόγο είναι υπο ανάπτυξη ένα ανάλογο software όπου θα ενημερώνει τον χρήστη τι παιχνίδια μπορεί να παίξει και σε τι settings όπως και τι θα χρειαστεί να αναβαθμίσει ώστε να μπορεί να παίξει το «χ» παιχνίδι όταν φαίνεται unavailable.

 

Το steam controller

  Έχουμε αναφερθεί στο steam controller ουκ ολίγες φορές και όποιος θέλει παραπάνω λεπτομέρειες μπορεί να ρίξει μια ματιά στο άρθρο μας εδώ

  Αν και τα steam machines θα είναι διάφορα, το steam controller θα έιναι ΕΝΑ προιόν και θα πωλείται αποκλειστικά από τη valve. To controller δημιουργήθηκε από την ανάγκη για mouse/keyboard input στα περισσότερα παιχνίδια του steam. Δοκιμάζοντας διάφορα prototypes και εμμένοντας σε μια περίεργη εκδοχή του trackball(που κατέληξε trackpad), στην ανάγκη για haptic feedback και στο μεσαίο touchpad για ευκολία στην προσθήκη/αλλαγή κουμπιών, η valve κατέληξε σε αυτό το χειριστήριο.

  Όπως όλοι όσοι έχουν δοκιμάσει το χειριστήριο έτσι και το the verge καταλήγει στο ότι είναι κάτι το οποίο φαίνεται πολύ διαφορετικό στην αρχή, αλλα έχει άψογη απόκριση και άπειρους τρόπους  ρύθμισης και παραμετροποίησης. Η αίσθηση των δύο trackpad είναι ότι πιο κοντά θα μπορούσε να υπάρξει στην ακρίβεια του συνδυασμού mouse και πληκτρολογίου.

  Κάτι νέο που μάθαμε είναι ότι το χειριστήριο περιλαμβάνει και γυροσκόπιο το οποίο θα ενεργοποιηθεί με update κάποια στιγμή μετα την κυκλοφορία του και θα δίνει τη δυνατότητα για motion controls.

 

Steam OS

  Το steam OS φαίνεται να απέχει πάρα πολύ απο ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα. Δεν έχει βασικές δυνατότητας file management και δεν μπορεί με την τωρινή του μορφή να αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση το pc σαλονιού. Δεν έχει κάν ενσωματενές λειτουργίες media player οπότε μην περιμένετε να μπορείτε να κάνετε τα πάντα μέσω αυτού (στις αρχές τουλάχιστον).

  Γενικά αν και έχει compatibility με τα περισσότερα steam games και τα “boostάρει” μέχρι κάποιο βαθμό,το steam os απέχει πάρα πολύ απο το να θεωρει εντυπωσιακό. Είναι λειτουργικό χωρίς να είναι “λειτουργικό” και αυτό θα περιορίσει πάρα πολύ τους πιο advanced χρήστες και όσους δεν θα πάρουν το steam box μόνο και μόνο σαν κονσόλα. Δε ξεχνάμε βέβαια οτι ακόμα είναι πολύ νωρίς και όντας open source θα δούμε πράματα και θάματα μετα την κυκλοφορία του.

 

Και μετά;

  Πλέον περιμένουμε τον Ιανουάριο οπου θα ανακοινωθούν διάφορα είδη steam box από τους συνεργάτες της valve. Steam boxes που θα είναι ακόμα και στο ¼ του demo (το piston xi3 είναι σε αυτό το μέγεθος)

  Στην ερώτηση αν κάποια εταιρεία δουλεύει στο να φέρει gpu αποκλειστικά για τις ανάγκες του steam box δεν υπήρχε απάντηση αλλα η εταιρεία δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους Iris Pro της Intel.

  Τέλος πολύ σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται η valve να κυκλοφορήσει παιχνίδι αποκλειστικά για steam machines ή steam os.

  Φυσικά είναι ακόμα η αρχή αλλα δε γίνεται να μην είμαστε ενθουσιασμένοι  με τις χαοτικές αλλαγές που πρόκεται να επέρθουν την επόμενη διετία με την εισβολή του pc gaming στο σαλόνι μας.

 

  Το πλήρες άρθρο του verge για όποιον θέλει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να το βρείτε εδώ 

Comments

comments