Tomb Raider – Game of the Week(end)


 

  Γιατί κάνω μήνες μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού αναφορά στο Tomb Raider? Πρώτον γιατί το no life δεν υπήρχε ούτε καν σαν ιδέα τότε και δεύτερον γιατί μπορώ.

Αφού λοιπόν το ξεπεράσαμε αυτό, ας πάμε στο παιχνίδι.

Media (Γραφικά – ήχος και τα ρέστα):

  Οι κάτοχοι pc με το Tressfx (τεχνολογία «πραγματικού μαλλιού») έχουν ένα λόγο παραπάνω να χαζεύουν τη lara αλλα και οι κονσολάκηδες perverts δεν θα μείνουν δυσαρεστημένοι. Μπορεί τεχνικά να μην είναι το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών αλλα η lara όπως και να’χει είναι τρελό μωρό και η Square έκανε τόσο καλή δουλειά στο να στήσει το περιβάλλον του νησιού που δεν είναι κάν αστείο. Ο κόσμος παρόλο που είναι καθ’όλα τρομακτικός είναι τόσο όμορφα σχεδιασμένος που είναι απόλαυση το ναυάγιο σε αυτό το νησί. Η σκηνοθεσία και οι πινελιές τύπου uncharted έχουν δώσει έναν απίστευτο νέο αέρα στη σειρά και στον χαρακτήρα της lara και δε μπορώ να περιμένω για τον επόμενο τίτλο. Το video παρακάτω είναι montage απο διάφορα σημεία του παιχνιδιού οπότε περιέχει spoilers αλλα είναι ενδεικτικό του τύπου και του χαρακτήρα του παιχνιδιού για όποιον θέλει να πάρει μια ιδέα.

  Ο ήχος, χωρίς να είναι κάτι το τρομερά αξιόλογο, ταιριάζει απόλυτα με τη ροή του παιχνιδιού και ζωντανεύει όμορφα το περιβάλλον. Δεν έχουμε όμως κλασσικές αξίες του soundtrack της σειράς οπότε ο retroσκαλωμένος μέσα μου δεν ευχαριστήθηκε όσο θα έπρεπε και γι αυτό δε θα έλεγα ότι είναι και το highlight του game.

  Τα fmv/cutscenes που δεν βασίζονται στην ingame engine αν και αρκετά περιορισμένα είναι όσο εντυπωσιακά χρειάζεται, αλλα τίποτα που να αξίζει τρομερή αναφορά(πέρα απο τα εισαγωγικά)..

Gameplay:

  Το άλφα και το ωμέγα του παιχνιδιού. Ένα πλήρες reboot στη σειρά που καταλήγει να είναι η επιτομή των actiongames με μια καλή δόση από survival και άπειρο exploration.

  Ένας τέλειος συνδυασμός shooter και platformer που συνοδεύεται ιδανικά από το απλοϊκό μεν, ευχάριστο δε cover system και τις ενδιαφέρουσες επιλογές αναφορικά με τα skill points και τα weapon upgrades. Ξεκινάμε με ένα bow και καταλήγουμε με ένα «λογικό» arsenal που μπορούμε να το αναβαθμίσουμε κατά βούληση βρίσκοντας parts διάσπαρτα μέσα στο παιχνίδι. Στο hard είναι ψιλοαδύνατο να το παίξεις Rambo και η έλλειψη πραγματικών όπλων, ειδικά στην αρχή του παιχνιδιού, μου έβγαλε ακριβώς το ίδιο συναίσθημα με τα level της Ellie στο the last of us(πράγμα σπάνιο).

    Το adventure στοιχείο είναι πολύ μικρό και περισσότερο θα έλεγα ότι καλύπτεται από την παρουσία collectibles και secret tombs. Είναι από τις λίγες φορές που παιχνίδι σε καθοδηγεί τόσο καλά στα collectible και δίνει ουσιαστική εξερεύνηση χωρίς την ανάγκη walkthrough. Η δυσκολία τους επίσης είναι τόση όση να θέλει να σε κάνει να προσπαθήσεις για το (εύκολο) 100%. Δε χρειάζεται χιλιάδες ώρες και εκτυπωμένα guides για να βρείς αδιάφορα πράγματα. Όλα τα collectibles δίνουν περισσότερο βάθος στο παιχνίδι όντας έγγραφα/relics και mini challenges που τα κάνεις for a reason και όχι γιατί έτσι πρέπει…

  Το πιο σημαντικό στοιχείο του όμως είναι πως το παιχνίδι ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΖΕΙ. Το τερματίζω δεύτερη φορά αυτές τις μέρες (πρόλαβα και πήρα τη Survivor edition από το plaisio στα 20ευρώ) και πραγματικά δε μπορώ να βαρεθώ. Η ισορροπία του παιχνιδιού είναι πάρα πολύ καλή. Δεν έχει μέρη με υπερβολικο shooting/platforming/action. Όλα είναι εκεί που πρέπει στο βαθμό που πρέπει και βοηθάνε πάρα πολύ στο engagement. Είμαι άνθρωπος που έχει παρατήσει άπειρα παιχνίδια στο 70% γιατί απλά δε με τραβήξανε ποτέ να τα συνεχίσω ή με κουράσανε. Ε με το συγκεκριμένο τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και γι αυτό και το προτείνω όπου σταθώ και όπου βρεθώ.

Γενικά:

  Οι κακουχίες που περνάει η lara έχουνε φτάσει πλέον σε άλλο επίπεδο και η παρουσία gore στο παιχνίδι είναι μια πολύ ωραία πινελιά που συμβάλλει στη δημιουργία ενός παιχνιδιού επικών διαστάσεων. Παρουσιάζει περιβάλλοντα που δεν θα περιμέναμε να δούμε σε tomb raider και γενικά πάει τη σειρά πολύ μπροστά δίνοντας της έναν ωριμότερο χαρακτήρα που συμβαδίζει με τα σημερινά δεδομένα και κοντράρει στα ίσα τίτλους όπως το Uncharted. Όνειρο μου θα ήτανε ένα remake όλης της σειράς στη λογική αυτού του Tomb Raider. Υπάρχουν τόσα πολλά επίπεδα που μπορούν να προσαρμόσουν στη σημερινή action λογική και να δημιουργήσουν ΑΑΑ τίτλους.

  Το παιχνίδι κατά βάση είναι ένα interactive action movie που έχει ενσωματώσει με τον καλύτερο τρόπο ένα υπέροχο παιχνίδι μέσα του. Μπορεί οι διάλογοι και το backstory να είναι meh αλλα η παρουσίαση και η εκτέλεση σε όλα τα υπόλοιπα υπερκαλύπτει αυτή την ατέλεια. Το θεωρώ ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2013 και σίγουρο must play έστω για ένα single player run.

  H μικρή του διάρκεια αν το “τρέξει” κανείς και η ασταμάτητη δράση του το καθιστούν ιδανικό τίτλο για Σαββατοκύριακο (και ιδιαίτερα για το τριήμερο που διανύουμε). Ίσως να με βρείτε και μένα κάπου εκει μέσα να προσπαθώ να boostάρω τα online achievements. Να σημειώσω οτι την Survivor edition για Pc μπορεί να την βρεί κανείς σήμερα/αύριο απο εδώ στα 10 εύρω (κάντε το game του επόμενου ΣΚ.. τι να κάνουμε τώρα)

Enjoy

 

 

 

 

Comments

comments