Wii U – Η καλύτερη επιλογή αυτής της περιόδου


  Εδώ και αρκετές ημέρες έχει ξεκινήσει μία σειρά απο στοχευμένα news articles, blog posts, youtube videos, secret developer interviews και γενικά ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, που όλα αναφέρονται στη “Χασούρα” της nintendo, το κακό setup και dev kit του Wii U και στην επικείμενη πτώχευση της εταιρίας. Επειδή είναι εμφανές οτι ο κόσμος δεν έχει ιδέα ή απλά παρασύρεται απο τα nintendoomed articles ήθελα να γράψω δύο πράγματα για το WiiU, το 3ds και την Nintendo γενικότερα. Επίσης και το view μου στο γιατί γίνεται όλο αυτό.

  Πρίν καταλήξω στο γιατί το Wii U είναι η καλύτερη “next gen” επιλογή αυτής της περιόδου ας δούμε λίγο τα τελευταία χρόνια απο πλευράς Nintendo. 

Wii 

  H πιο αδύναμη τεχνικά κονσόλα τη προηγούμενη γενιάς. 570p ανάλυση, “gimmicky” controllers, εκατοντάδες κάκιστοι τίτλοι, wii fit, wii sports, μηδενικό multiplayer, μηδενικό third party support. Με λίγα λόγια ότι χειρότερο απέναντι στα θηρία με το άπειρο multiplayer και τα γραφικά επιπέδου Last of us. Όποιος κάνει ένα history search θα βρεί δεκάδες άρθρα που προμηνύουν το τέλος της nintendo. Η παραπάνω εικόνα νομίζω μιλάει απο μόνη της για το τι έγινε τελικά και αν βάλουμε και software sales θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος.

  Γιατί; Για αρχή casuals, ναι. H nintendo ξέρει ΠΑΡΑ πολύ καλά πως να τους τραβάει μαζικά. Μετά; Μετα Super mario galaxy 1/2, Twilight princess/Skyward Sword, Metroid, Animal crossing, Super smash bros, Donky kong country returns. Χρειάζεται να πω και άλλα; Μια κονσόλα με κάκιστα specs και gimmicky controllers είχε τον καλύτερο τίτλο της προηγούμενης γενιάς (smg).

3DS 

  Νεκρή κονσόλα. Όλα τα sites μιλάνε για project που απέτυχε απο τη γέννα του. Το 3d είναι πραγματικά μέτριο και αυτιστικό χωρίς να προσφέρει τίποτα στο gameplay παρα μόνο ζαλούρα και ενοχλητικές γωνίες θέασης.

  Ένα χρόνο μετά εμφανίζεται το 3ds xl, το super mario 3d land, έρχονται στη συνέχεια το animal crossing, το pokemon x/y, τώρα το A link between worlds και ξαφνικά βλέπουμε το παραπάνω. Το vita & friends με τα touch του και τα όλα του κυμαίνονται κάτω απο 100 χιλιάδες ενώ το 3ds της περίοδο των εορτών κυριολεκτικά εκτοξεύεται…

  Νομίζω οτι αφού έχω κάνει το point μου με τα παραπάνω μπορώ αισίως να φτάσω και στο Wii U.

Wii U

  Σε περίπτωση που το marketing της nintendo κατάφερε να μη φτάσει και σε εσάς, το Wii U δεν είναι addon, δεν είναι περιφερειακό και δεν είναι απλά ένα χειριστήριο για το Wii. Είναι καινούρια κονσόλα με πλήρες backward compatibility.

  Τα spec της είναι κάπου στη μέση απο τις δύο γενιές(ps3/ps4) χωρίς να είναι όσο πίσω απο τη δεύτερη όσο θέλουν πολλοί να φαντάζονται. Δεν θα δείτε ποτέ τα particles και τα tech demo effects του resogun αλλα μέχρι εκεί. Τρέχει τα πάντα σε 1080p (επιτέλους) και όσα παιχνίδια έχουν φτιαχτεί απο studio με όρεξη, δίνουν ΤΡΟΜΕΡΟ αισθητικό αποτέλεσμα και δεκάδες ώρες gameplay. Παρόλα αυτά οι πωλήσεις είναι κακές, τα γραφικά είναι “κακά” σε σχέση με τα real next gen και τα controller gimmicky. Also έχει πολλούς casual τίτλους και το Online του είναι επίσης κακό. Μάλλον πάει για φούντο. Κάτι μου θυμίζει…….

  Το tablet/χειριστήριο αν και με κάκιστη μπαταρία είναι ένα μικρό θαύμα που αλλάζει γενικά τον τρόπο που παίζουμε console games δίνοντας τη δυνατότητα να “γυρίσουμε” το παιχνίδι εξ’ολοκλήρου στο tablet. Θέλει κάποιος στο σπίτι να δεί tv/ταινία/αγώνα; Κανένα πρόβλημα. Πατάμε – και τελειώσαμε.

  Το tablet λειτουργεί και σαν browser/ universal remote control για όλες τις τηλεοράσεις και φυσικά μπορούμε να παίξουμε και τα παλιά wii games σε αυτό βάζοντας το λίγα εκατοστά μπροστά μας ώστε να πιάνει το wiimote. Έχει move controllers, γυροσκόπιο, multitouch οθόνη πολύ καλής ευκρίνειας, κάμερα, μικρόφωνο και γενικά είναι ένα all in one on/off handheld/console χειριστήριο. Σε περίπτωση που δε μας κάνει αυτό υπάρχει και το “pro” controller που είναι παρόμοιο με του 360 και φυσικά υποστηρίζονται και όλα τα παλιότερα wiimotes + όλα τα περιφερειακά απο το original wii.

 

  Και απο games? Εδώ είναι που έρχομαι και λέω οτι ΑΥΤΗ τη στιγμή το Wii U είναι η καλύτερη “next gen” επιλογή.

  Να αρχίσουμε ανάποδα. Το ps4 και το xbone ρεαλιστικά δεν υπάρχουν ακόμα. Παρόλο που το launch του ps4 έγινε πριν ένα μήνα στην Ελλάδα, τα περισσότερα μαγαζιά έχουν μηδενική διαθεσιμότητα. Ακόμα και να βρούμε όμως κονσόλα (όπως κάναμε όλοι όσοι είχαμε preorder και το είχαμε απο day one) πρέπει να βρούμε και games. Έχω αναλύσει σε παλιότερα αρθράκια την άποψη μου για τα games του ps4. Τα έπαιξα όλα. ΟΛΑ. Και μου πήρε κάτι λιγότερο απο μία εβδομάδα για να τα τερματίσω/βαρεθώ. Και μετά; Και μετά 400 ευρώ πιάνουν σκόνη εκτός αν κάποιος θεωρεί απαραίτητο να παίζει ghosts και fifa σε next gen ports (σημείωση: το ghosts ήταν το χειρότερο παιχνίδι απο άποψη γραφικών που έπαιξα στο ps4 και οι διαφορές του με την ps3 version φαίνονται με μικροσκόπιο/για το fifa δεν έχω άποψη). Οι επιλογές λοιπόν είναι ακριβές/κακές και δυστυχώς το επόμενο wave παιχνιδιών αργεί ΠΟΛΥ ακόμα. Θα είναι ότι καλύτερο το ps4/xbone για τους core gamers στο μέλλον; Πιθανότατα. Για τώρα όμως είναι καθαρά κα*λα και bragging rights.

 Meanwhile at Wii U. Με 250 ευρώ παίρνεις αξιοπρεπΕΣΤΑΤΑ γραφικά, τουλάχιστον ένα game, το pro controller και το tablet σε μια κονσόλα που υποστηρίζει και όλα τα ΑΑΑ wii games σε περίπτωση που κάτι έχει “ξεφύγει”. Τα παιχνίδια του Wii U που έχουν βγεί μέχρι τώρα περιλαμβάνουν μερικούς τρομερούς τίτλους (που θα αναλύσω παρακάτω) και η μεταπωλητική του αξία είναι ακόμα στα ύψη. Ήδη έχει απίθανα exclusives και αναμένονται ακόμα περισσότερα μέσα στον επόμενο μήνα.

  ZombiU: Μέτρια γραφικά με ένα πολύ εθιστικό και “τρομακτικό” gameplay. Απο τους πλέον καλούς survival horror τίτλους που έχουν υπάρξει. Αξιοποιεί το controller όσο κανένα άλλο game και δείχνει τις δυνατότητες της κονσόλας σε αυτό το κομμάτι.

  Wind waker HD: Θα κάνω ένα πλήρες review. Ρεαλιστικά μου πήρε να το τερματίσω όσο όλα τα games του ps4 μαζί και το ευχαριστήθηκα περίπου 10 φορές παραπάνω. Είναι μέν “remake” αλλα είναι μάλλον το καλύτερο hd port που έχω δεί ποτέ. Μαζί με ένα “απο τη μάνα του” τέλειο παιχνίδι το καθιστά must buy.

  Super Mario 3d world: Δεν θα πώ κάτι. Το έπαιξα πολύ λίγο και το περιμένω απο μέρα σε μέρα. Γενικά θα αφήσω το video να μιλήσει.

  Rayman legends: Το καλύτερο (μέχρι στιγμής) platformer της γενιάς, επάνω στα ιδανικά controller για αυτό. Ότι και να πει κανείς για το legends είναι λίγο. Δεν έχει τερματιστεί και είμαι σίγουρος οτι έχουν να δούν πολλά τα μάτια μου ακόμα αλλα γενικά δείχνει υπέροχο. Θα αρκεστώ και σε αυτό σε ένα video.

  Το ίδιο θα κάνω και για το Donkey kong που έρχεται τέλη Φεβρουαρίου και το Bayonetta 2 που είναι exclusive μάλιστα. Να πώ και για το mario kart 8 και το super smash bros που αναμένονται; Α ναι και το Super mario Bros U που επίσης έχει τρομερό multi/tablet control. Τα pikmin 3 και το wonderful 101? Άραγε πως να είναι το AC4 στο wii u; To Deus EX? Άλλα πόσα που δεν ανέφερα;

 

  Νομίζω οτι καταλαβαίνετε που θέλω να καταλήξω. Με μισά $$ παίρνουμε ΑΠΕΙΡΕΣ ώρες ποιοτικού gameplay, ΑΜΕΣΑ. Για κάποιον που νοιάζεται για το παιχνίδι καθαυτό δεν μπορώ να φανταστώ κάποια καλύτερη επιλογή κονσόλας αυτή τη στιγμή απο το Wii U. Τα ps4/xbone έχουν τεράστιο μέλλον μπροστά τους να βγάλουν νέες εκδόσεις στις κονσόλες τους, περισσότερους τίτλους, να ανέβει και η αγορά των μεταχειρισμένων και μετά θα είναι άξια αγοράς.

  Όσο για τα άρθρα που καταδικάζουν τη nintendo σε πτώχευση και το Wii U σε νεκρό μηχάνημα νομίζω οτι θα έπρεπε να μαθαίνουν λίγο καλύτερα απο την ιστορία και να μη βασίζονται σε μια πτώση μετοχής και μια δήλωση του iwata. Όλα αυτά ενώ υπάρχουν μηδενικά νέα και πρόοδος για τις δύο νέες κονσόλες μιας και έχουν ένα τεράστιο νεκρό διάστημα μέχρι το επόμενο interest wave τους.

  -“Meh, είσαι απλά fanboy” 

  LoL όχι. Έχω ότι κονσόλα έχει βγεί την τελευταία 20ετια. Έκανα preorder το ps4 πρίν απο το καλοκαίρι και φυσικά θα πάρω και το xbone όταν θα έρθει η ώρα του. Παρόλα αυτά, ρεαλιστικά και βλέποντας οτι συμβαίνει καθαρά σαν gamer, βρίσκω το Wii U σαν την πιο αξιόπιστη λύση για το επόμενο 6μηνο/χρόνο και με τις περισσότερες ώρες οικονομικού και ποιοτικού gameplay.

  ΦΥΣΙΚΑ όλα τα παραπάνω θεωρούν δεδομένο οτι ψάχνετε για το επόμενο βήμα απο τα ps3/360 τα οποία αυτή τη στιγμή απο άποψη τιμής/τίτλων κτλ είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στο gaming.

  Ότι απορίες έχετε στα comments και αν θέλετε μπείτε στον κόπο για like στο facebook το οποίο ενημερώνω όποτε υπάρχει κάποιο update.

Comments

comments